Aantal gestolen personenauto's onder de 10.000

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft de jaarlijkse diefstal cijfers geanalyseerd. Het totale aantal diefstallen van personenauto’s is in 2016 met 9% gedaald naar 9.179. "Voor het eerst komen we hiermee onder de 10.000 gestolen personenvoertuigen. Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto’s voor het eerst sinds jaren een lichte stijging van 2,1% laat zien”, aldus AVc-directeur Titus Visser.

Opmerkelijk is de daling afgelopen jaar van het aantal gestolen jonge personenauto’s van 0 tot en met 3 jaar (een afname van ruim 27%). Er zijn er maar liefst 775 minder van gestolen. De dalende trend van de afgelopen 3 jaar zet hiermee door. Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid, is één van de verklaringen voor deze afname. Deze maken het criminelen steeds lastiger jonge voertuigen te stelen en om te katten. Ook de aanpak van de handel in gestolen onderdelen door onder meer politie en verzekeraars verstoort de criminele activiteiten. De misdaad richt zich meer op de categorie personenvoertuigen van 4 tot en met 7 jaar oud. Dit is af te leiden uit de toename van het aantal diefstallen in deze categorie met 247 voertuigen ten opzichte van het jaar 2015 (+8%). Visser: “De standaard alarmsystemen in deze voertuigen zijn inmiddels verouderd en er bestaat meer vraag naar de betreffende onderdelen van deze bouwjaren. Een toenemend aantal van deze voertuigen wordt dan ook uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht. Eigenaren van deze categorie auto’s kunnen overwegen een moderner anti-diefstalsysteem te monteren.”  

“Vooral het totaal aantal gestolen personenauto’s dat de 1e dag wordt teruggevonden stijgt opmerkelijk met 225 stuks (+6%)”.  Dit hogere terugvindpercentage komt deels door een vernieuwde verwerking van aangiften, waardoor gestolen voertuigen binnen max. 2 uur na diefstalmelding nationaal en internationaal zijn gesignaleerd. Een positieve ontwikkeling die een aanmoediging vormt om deze aanpak met publieke en private partijen onverminderd voort te zetten.
 
 
Bronnen: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV); Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc)
Geplaatst op 25-01-2017


Share on: